Корнелия Нинова отправи въпроси към кабинета относно Ел Би Булгарикум.Скандалите в

...
Корнелия Нинова отправи въпроси към кабинета относно Ел Би Булгарикум.Скандалите в
Коментари Харесай

Нинова пита правителството за перлата на държавните предприятия, където кипят скандали и се стягат стачки

Корнелия Нинова насочи въпроси към кабинета относно „ Ел Би Булгарикум ".

„ Скандалите в държавното дружество не стихват от 2 години. Получих отворено писмо от синдикалната организация на КНСБ в индустриална база в гр. Видин с доста тревожни въпроси от работещите там. От тяхно име предавам към вас и задавам няколко въпроса, които касаят: служащи, цени и консуматори, корупция, интернационално съдействие, в последна сметка - перлата на българските държавни предприятия, както постоянно назоваваме „ Ел Би Булгарикум ".

С тези думи водачът на Българска социалистическа партия и министър на стопанската система и промишлеността в предходното постоянно държавно управление Корнелия Нинова се обърна към министър Богдан Богданов по време на парламентарния надзор през днешния ден, заяви cross.bg.

„ Работниците във Видин афишират протестна подготвеност ", заяви Нинова от парламентарната естрада и уточни: „ Те нямат никакъв разговор с управлението и с шефа Иво Лилов, който само ги заплашва, че в случай че приказват обществено и си опишат проблемите, ще закрие предприятието във Видин. Заплатите са ниски - обяснението е, че предприятието е на загуба. Което е неистина, тъй като обществените доклади демонстрират, че е на облага. В същото време изпълнителният шеф Лилов назначава в администрацията нови хора на мениджърски и други длъжности със заплати от 3 500 лева А твърди, че няма пари да се усилят заплатите на служащите, които в действителност изкарват приходите на предприятието ", съобщи водачът на социалистите от парламентарната естрада.

На второ място Корнелия Нинова сложи въпрос, обвързван с потребителите: „ Защо внезапно цените скочиха с 60 %, а пласментът на продукцията падна с 50 % - т.е. пазарният дял падна с 50 %. Какво наложи това? Има ли нещо общо със замерянето с корупционни кавги сред няколко управления на „ Ел Би Булгарикум "? Които взаимно се упрекваха, че пробутват свои компании като снабдители на мляко, и то от чужбина, с влошено качество? Дори един от шефовете си разреши да призове българските жители да внимават какво купуват, тъй като може качеството на българското мляко да е влошено. Което е парадокс! ", съобщи тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия се обърна към икономическия министър, поставяйки въпроса непосредствено: „ Прикривате ли корупция в предприятието? Защото, след изнесените такива кавги стана ясно, че прокуратурата се занимава с няколкото управления на „ Ел Би Булгарикум " - имам поради тези, назначени от служебния кабинет на президента, чиято процедура и вие по-късно продължихте ".

На последно, само че не по значимост място Корнелия Нинова подчертава на интернационалната активност на „ Ел Би Булгарикум ", която е една от най-важните в предприятието:

„ Става въпрос за 50-годишни връзки с японската компания „ Мейджи ", извънредно сериозен сътрудник, който подсигурява развиването на предприятието. Когато бях министър на стопанската система и промишлеността ние подготвихме една нова, високотехнологична лаборатория, която щеше да способства доста за развиването на българската просвета в тази сфера и за развиването на „ Ел Би Булгарикум ". Сега разбираме, че това интернационално съдействие е замразено. Дори вашият шеф на кабинета Вичева си е разрешила да написа писмо до „ Ел Би Бугарикум ", в което им не разрешава да уговарят дати за визитата на японската делегация ", реагира Нинова.

В умозаключение водачът на Българска социалистическа партия се обърна към министъра на стопанската система: „ Всичко това, което вършиме съставлява съсипване на най-хубавото българско държавно дружество, известно по целия свят. Унищожавате българската марка, известна и уважавана по целия свят. Защо се прави това? Има ли връзка с желанията ви за преструктуриране на Държавната консолидационна компания и с бъдещи планове за ориста на предприятието „ Ел Би Булгарикум? ".

Корнелия Нинова репликира Богдан Богданов, незабавно след отговора му:

„ Първо ни интересува ориста на служащите, изискванията на труд и заплатите. Казахте, че междинната заплата е 2746 лева при започване на тази година и че се е повишила по отношение на 2022 г с 33%. Сега ще ви кажа за какво - тъй като управлението на „ Ел Би Булгарикум " разшири административния щат в София до небивали размери - назначиха се всевъзможни близки, шуробаджанащина отвред, с високи заплати сред 3 000 и 3 500 лева И при 1000 лева на служащ междинна заплата, обикновено е вие да изчислявате и да обявявате такава висока сума. Но, служащите страдат, а близкият кръг до настоящето управление се шири в централата на „ Ел Би Булгарикум " с високите заплати. Оттам идва покачването на заплатите ", съобщи водачът на социалистите и се обърна към служащите в държавното дружество:
„ Разбрахте ясно - няма да ви се усилят заплатите, тъй като сдружението щяло да банкрутира. При 3 846 лева облага. То щяло да банкрутира поради служащите, а не поради неспособно ръководство, не поради близкия кръг от фири и така нататък Това е неуместно ", реагира Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия оспори отговора на икономическия министър и във връзка с потребителите: „ Не ми отговорихте за какво и какво наложи повдигане на цената с близо 60 %? Кой е отговорен за това намаляване тогава което беше под себестойност? Сега българското масло коства 6.80 за разлика от немското и френското, което за същото количество коства 6.20 лева едното, 5.90 лева.- другото. Откъде идва тази разлика, откакто ползвате единствено българска продукция - няма транспортни разноски от чужбина, не повишавате заплатите на служащите? Откъде идва това покачване с 60 %? Това ни интересува във връзка с потребителите и на оповестената от Вас по този начин гръмко битка с инфлацията, налагане на българското произвеждане и т.н ", акцентира Корнелия Нинова.

Тя добави, че най-малко за нея като министър на стопанската система в предходното постоянно държавно управление, за нея е шокиращо изречението „ Възстановяване на пазара и финансовите индикатори ".

„ Сигурна съм, господин министър, че доста добре знаете в какво състояние остави нашия екип предприятието. Печелившо. Увеличени заплати с 10 %, върнат дълг към ДКК - от 9.5 млн. лева Напреднали договаряния с „ Мейджи " - за което, също не ми казахте нищо, какво става с българо-японския план за новата високо-технологична лаборатория. Т.е. от какво възстановявате - откакто го оставихме цветущо, и във връзка с заплати, и във връзка с облаги, и във връзка с софтуерно развиване ", обърна се към Богдан Богданов Корнелия Нинова.

Тя сложи и въпроса за корупционните практики: „ Казвате, че всичко, което се случи в тази минала година и половина като корупционни практики е обещано на прокуратурата - имате ли информация до каква степен е стигнало това следствие? ".
„ И последно - знам, че е разгласен конкурс за ново управление на „ Ел Би Булгарикум. Въпреки, че по този начин възторжено похвалихте положението на предприятието - имате ли желание да промените настоящето управление и по какви аргументи? ", уточни Корнелия Нинова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР